luni, 9 august 2010

Plimbare prin Fagaras

6-8.08.2010

Cum ultima luna am dedicat-o aproape in intregime bicicletei si concursurilor, mi s-a facut un chef teribil de mers pe munte cu cortul, mai ales ca nu mai fusesem de un an de zile. Asa ca am vorbit cu Tavitza si ne-am gandit unde sa mergem.. Bucegiul l-am facut cam in totalitate ba cu bicicleta, ba pe jos plus ca nu-mi surade deloc ideea sa pun cortul acolo din cauza ursilor. Piatra Craiului ar fi mai fost o alternativa, ca tot nu facusem creasta sudica, dar acolo chiar nu ai unde sa pui cortul.. deci a picat si asta.
A mai fost in calcul masivul Iezer unde chiar n-am fost, dar
a picat repede ca era putin mai incomod drumul de acces.
Si ultimul pe lista (din cauza distantei) a fost Fagarasul care pentru mine este in topul preferintelor.

Traseul l-am ales repede.. urcare pe Valea Vistei Mari spre Portita Vistei unde urma sa campam, iar a doua zi sa urcam pe Moldoveanu si sa ne retrageam pe creasta pana in Fereastra Mare a Sambetei de unde sa coboram spre Complexul Sambata.
Valea Vistei nu o mai facusem, dar citisem ca este mai dificila ca doar e cea mai rapida cale de acces pe Moldoveanu. In rest portiunea de creasta o mai facusem de vreo doua ori, iar coborarea pe Valea Sambetei de 2-3 ori.
Am plecat de vineri dupa amiaza si urma sa dormim in prima noapte undeva in zona orasului Victoria, de unde urma sa plece traseul.
Bineinteles ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu traficul de pe V.Prahovei. Cele aproape doua ore petrecute intre Sinaia si Busteni ne-au dat planul peste cap. Asa se face ca, pe la ora 8 PM eram aproape de Sinca Veche. Deja se intuneca si tot stiind cat de cat zona am decis sa mergem pe drumul spre pastravaria de pe paraul Stramba, unde mai fusesem de cateva ori. Am gasit repede loc de campare pe un teren cosit. Cat timp am pus cortul ne-au rupt tantarii... erau zeci-sute de "intepatoare" care se strangeau in jurul tau. Am mancat in masina cu geamurile inchise dupa care am intrat repede in cort :))


Peste noapte a plouat destul de tare si a fulgerat incat se lumina tot cortul. :) Mi-a fost putin teama sa nu intre apa peste noi ca nu legasem deloc cortul si nici nu-i bagasem cuiele, dar de lene sa iesim in ploaia torentiala de afara, l-am lasat asa. Ne-am zis ca totusi fiind un cort de iarna si pentru altitudini mari, unde rezista la vant si ploi cum nu s-ar forma niciodata in campul ala, l-am lasat asa si n-au fost probleme.

Dimineata tantarii disparusera, dar in schimb cortul era plin de melci.
L-am pus la uscat pe masina timp in care am mancat, apoi am plecat spre orasul Victoria. Cei ~40km i-am facut pe drumul de sub munte, paralel cu DN1.

La uscat :)

Cred ca am intalnit maxim 5 masini intr-o ora. In Victoria ne-am ratacit putin din cauza ca nu gaseam drumul de acces spre Vistisoara, dar intr-un final, cu putin ajutor din partea unor localnici, am reusit sa iesim pe drumul acela care era foarte prost, iar dupa 1km asfaltul a disparut cu desavarsire.
Intrarea in Vistisoara.

Vistisoara este un sat foarte interesant. Practic drumul merge printr-un fel de padurice si pe alocuri se vad drumuri care duc in padure, iar la 1-200m de drum se vede cate o casa. Mai mergi pe drumul principal cateva sute de metri si vezi alt drum lateral in capatul caruia este o casa si tot asa. Nu este nicio casa la drum, toate sunt bagate prin padure. In ~2km cred ca am vazut 10 case ascunse prin padure.

Dupa 5km am ajuns la indicatorul care marca inceputul traseului pe Valea Vistei Mari, dar neavand unde sa lasam masina am decis sa continuam inainte 5km pana in Complexul Sambata si sa urcam pe Valea Sambetei si sa coboram pe aici.


Masina am lasat-o in parcarea din fata Manastirii Brancoveanu si am plecat spre cabana Valea Sambetei.
Acum vreo 2 ani, pe acolo era drum de masina, la anul probabil nici pe jos nu se va mai putea merge.

Intampinati cu covorul.. albastru :))

Aproape de cabana Valea Sambetei, in stanga spate Fereastra Mare a Sambetei

Mici montaniarzi.
Dupa mai putin de 2h am ajuns la cabana unde nu am stat mult si am continuat spre Fereastra Mare. La 15 min de cabana este o intersectie cu traseul care duce spre Fereastra Mica, pe care n-am facut-o niciodata, asa ca am luat-o pe acolo.

Mai dificil putin decat prin Fereastra Mare.

Nu am putut trece pe langa atatea afine fara sa oprim. :)

Inca era domoala urcarea

Prima portiune de drum nu a pus probleme, decat vreo 10 minute la inceput ca nu gaseam marcajul, dar pe final urcarea era foarte abrupta si aici ne-a cam stors din puteri. Pe urcare ne-am intalnit si cu doi tipi care coborau, dupa ce urcasera prin Fereastra Mare. Mai in gluma, mai in serios, ne-au spus ca mai bine ne intoarcem ca e greu pe aici :))
Aproape sus

Odata ajunsi in creasta. ne-am uitat in jos si n-as fi zis in vecii vecilor ca pe acolo e traseu turistic la cat de abrupt parea. Defapt din creasta nici nu este marcat, nu-ti dai seama ca poti sa o iei pe acolo. Probabil doar se urca :))

Cine ar fi crezut ca pe aici este traseu..

De aici drumul spre Portita Vistei il stiam foarte bine, asa ca dupa o pauza de masa am pornit la drum. Se vedea ca am ajuns in creasta caci vantul ne-a luat in primire din prima. Nu am putut sa merg decat 2-3minute dupa care am pus windstopperul ca nu mai se putea.
Nori amenintatori

Dupa ce trecem de cele doua varfuri Galasescu (mic si mare) incepe sa ploua. Noi aveam de gand initial sa campam langa iezerul Moldoveanului, dar cum nu stiam exact daca este loc de cort acolo (nu coborasem niciodata pana la el, plus ca mai aveam de urcat Vf. Hartopul Ursului), am decis sa coboram in Valea Rea sa gasim loc de campare. Zis si facut, doar ca ne-a luat ceva timp pana sa gasim loc.. nu-i de mirare ca ii zice Valea Rea.. foarte multe pietre si multe zone care musteau de apa.

Valea Vistei Mari in ceata

Punem cortul pe ploaie si imediat ce terminam se opreste si parea ca se insenineaza. Incepuse sa-mi fie ciuda ca n-am continuat, ca mai faceam maxim 40 minute pana acolo. Dar dupa 2-3 minute iar incepe ploaia. Si asa a tinut-o pana la 9-10 seara. Ploua torential 10 minute, se oprea, se ridica ceata si cand ziceai sa iesi din cort incepea iar.. destul de enervant, parca facea in ciuda.
Pana la urma am adomit destul de bine, chiar mai bine decat cu o noapte inainte cand am campat in camp. Pe dimineata mi s-a facut frig ca imi luasem sacu de dormit de vara ca sa mai economisesc aproape un kg la bagaj. La 6:30 eram deja in picioare, am mancat sub supravegherea unor capre negre care pasteau si ele la vreo 200m mai sus de noi, am strans cortul si la 8 fara ceva am plecat.
Admirand caprele care pasteau putin deasupra noastra

Am decis sa mergem mai repede sa ajungem la masina la ora 14 sa nu prindem balamucul de pe V.Prahovei. Ca sa reusim asta am renuntat la urcarea pe Moldoveanu, desi as cam fi vrut, dar ne lua 1-1:30h chair si daca lasam rucsacii jos.

Varful Moldoveanu, pe care l-am sarit de data asta. La baza lui vroiam sa campam, langa lac.

Valea Vistei ne astepta in ceata

Si iata ca la ora 9 am inceput coborarea pe Valea Vistei. Se anunta o coborare foarte lunga si destul de abrupta in prima parte, iar timpul de pe placuta ne confirma asta.. 5-6h pana in Victoria. Noi trebuia sa mergem in Complexul Sambata, dar era fix aceiasi distanta intrucat noi ieseam la o intersectie de unde erau 5km spre oricare din cele doua locatii.
Dupa 5 minute de coborare, timp in care era sa cad de cateva ori din cauza ierbii si a pamantului ud care aluneca rau, am intalnit cateva marmote cu 3 pui, la care am zabovit cateva minute facandu-le poze.

Bot de marmota :P

Si tot coborand asa simt o jena la un deget. Am zis ca era o pietricica si am oprit sa ma descalt. Cand scot adidasul vad soseta alba rosie de sange. Mi-am dat seama ca era o batatura. :(
Dupa aproximativ o ora coborarea nu mai era asa abrupta, dar la primul popas cand ma descalt vad si soseta de la celalalt picior plina de sange, dar la asta aveam bataturi la 2 degete.

Facusem o ora pana aici de sus
Si mai aveam mult rau..

Bine macar ca se terminase coborarea aia in care am stat numai cu unghiile in varful adidasului.
De aici drumul continua in jur de o ora si ceva prin padure, pe malul raului, dupa care poteca se transforma in drum forestier care ne anunta ca mai aveam 9km pana in Victoria.


Bucata asta de aproape 10km (noi am luat-o spre Complexul Sambata) m-a enervat rau.. nu-mi place deloc sa merg asa pe drumuri forestiere, mai ales cu rucsac mare. Ma gandeam daca aveam bicicleta ajungeam in 15-20 minute, dar asa am ajuns in aproape 2h.

Un chin.. 9km de forestier, care defapt au fost vreo 10 :(

Estimasem pe sus, inainte de plecare ca o sa ajungem la masina la ora 14 si am ajuns la 13:59 :))

Full in Complexul Sambata

Ne-am schimbat repede si i-am dat bice sa nu prindem nebunia de pe DN1, dar ajunsi la Rasnov drumul pe Paraul Rece era blocat de o masina de politie care ne-a obligat sa o luam pe Cheia. Am facut aproape 20km in plus, dar drumul spre Cheia era pustiu. Am mers aproape o ora, timp in care abia daca am intalnit 10 masini si ne intrebam de ce naiba toata lumea se ingramadeste pe V.Prahovei cand pe aici e mult mai frumos si foarte liber. Nu am apucat noi sa ne gandim bine ca pe la intrare in Cheia s-a format deja o coloana in care am mers pana in Ploiesti, unde am ajuns dupa 3h de la iesirea din Cheia. :(

Traseul:

Hike route 639168 - powered by Wandermap

4 comentarii: